lauantai 15. joulukuuta 2012

EHT, Suomi - Tshekki, 3-2

Suomi pelasi torstaina Tshekkiä vastaan EHT:n Moskovan turnauksen ensimmäisessä pelissään.
"Joulupukkikin" oli päässyt paikalle ja kukas muukaan kuin Jori Lehterä oli lahjoittanut tälle oman pelipaitansa! :D Kyllä siinä hieman nauratti, kun kuulin kuka pelaajista sen oli luovuttanut...
Musiikista vastasi välillä pienimuotoinen "livebändi", joka soitti ainakin omasta mielestäni oikein hyvin! :)

Ottelun alku oli karmaiseva Leijonille. Omissa kolisi kun ensimmäistä erää oli pelattu 26 sekuntia. Ykköskentälle ensimmäinen miinus. Tässä vaiheessa ajattelin, ettei tällaisella pelillä kyllä pitkälle päästä.
Onneksi porukka sitten vähitellen heräsi, vaikka ottelun alku olikin joukkueelle vaikea. Ensimmäisessä erässä Suomi sai kolme ylivoimamahdollisuutta, mutta kiekko ei hyvistä yrityksistä huolimatta mennyt sisään. Monta kertaa oli lähellä, mutta viimeistely ei ollut riittävän hyvä. Ylivoima toimi välillä turhankin heikosti, sillä Tshekki onnistui välillä sumputtamaan alueen sen verran hyvin, ettei kuvio meinannut edes lähteä kunnolla pyörimään.

Toisessa erässä Suomi sai kaipaamansa tasoituksen. Oskar Osala iski 1-1 tasoitusmaalin ajassa 22:28 reboundin jäljiltä. (Syöttöpinna merkittiin vielä Ville Viitaluomalle). Erän puolivälissä ensin Jori Lehterä otti jäähyn kiinnipitämisestä (onneksi kukaan ei tehnyt maalia Jori...). Suomi kesti, vaikka Tshekki painoi päälle. Eikä tuska tähän loppunut, vaan Teemu Laakso otti lähes heti perään toisen jäähyn samasta syystä.
Onneksi Tshekille kuitenkin tapahtui pienimuotoinen moka vaihdon kanssa. Osala teki hienon esityön pakottamalla tshekit pysymään omalla alueella hyvällä karvauspelillä. Siitä syöttö maalille suoraan Antti Pihlströmille, joka pääsi yllättämään Alexander Salakin! Suomi johti 2-1 av-maalilla! Tshekkin puolustus oli aivan kujalla. Huhhuijaa! Erän lopulla saivat sekä Lasse Kukkonen että Tomas Plekanec jäähyn väkivaltaisuudesta, kun tuli pientä kontaktia Tshekin alueella.

Kolmas erä oli jännittävä. Molemmilla joukkueilla oli tilanteita ja Tshekki alkoi olla välillä niskan päällä ja Suomella oli vaikeaa päästä edes pois omalta alueelta. Tuli vähän turhan monta täpärää pelastusta, mutta ei niitä onneksi tilastoihin välttämättä lasketa...
Ratkaiseva sinetti Suomen yllättävällekin voitolle tuli ajassa 53:41, kun Teemu Ramstedt laukoi ensimmäisen maalinsa maajoukkuepaidassa (Osalalla sama juttu). Tuomas Kiiskinen antoi nätin poikittaissyötön suoraan Antin lapaan. Tshekki ei kuitenkaan luovuttanut, vaan otti aikalisän ajassa 57:52, kun Ilari Melart passitettiin jäähyboksiin. Kuudes kenttäpelaaja jäälle ja Salak aitioon. Tästä alkoivat sitten liian pitkiltä tuntuneet vähän yli kaksi minuuttua. Ottelun loppu oli nimittäin suurimmaksi osaksi Tshekin pyöritystä. Pariin otteeseen Suomi sai kiekon pois, mutta ei onnistunut tekemään tyhjiin. Tshekin kavennus syntyi kun oli 40 sekuntia peliaikaa jäljellä Ales Hemsky pääsi laukomaan kiekon ohi Ari Ahosen. Tilanne 3-2. Tshekillä oli vielä mahdollisuus tasoittaa ottelu, mutta aika tuli vastaan ja Suomi kesti pyörityksen.

Suomelle irtosi näin ottelusta kolme pinnaa. Tshekki ei toisaalta pelannut ollenkaan aivan parhaalla tasollaan, mikä varmaan sitten auttoi Suomea ainakin osittain, sillä ei Suomen omakaan peli mitenkään kovin ihmeellistä kuitenkaan ollut. Tilanteita kyllä oli ties kuinka paljon, mutta viimeistely ei tahtonut toimia. Mutta hyvin Suomi taisteli ja pystyi voittamaan Tshekin pienista vaikeuksista huolimatta! :)
Hallissa oli silti vähän turhan hiljaista...viime vuonna (tosin Karjala -turnauksen) Tshekki -ottelussa oli katsomossa muutenkin enemmän ihmisiä ja huomattavasti parempi meininki päällä. Mutta olisin tosiaan kaivannut tällä kertaa vähän lisää ääntä. Porukkaakin odotin paikalle vähän enemmän. Mutta ehkei kaikkia niin paljon kiinnosta, kun on vaan tällainen ns."pikkuturnaus" ennen MM-kisoja.

Tässä vielä kuvia itse ottelusta: (pahoittelen jälleen laadusta joissakin kohdissa...)

Suomen maalia vartioi Ari Ahonen

Tshekin joukkueen tolppien välissä seisoi myös TPS:n riveissä pelannut Alexander Salak.

Voitto tuli!

Olin ihan älyttömän iloinen, että sain ottelun jälkeen mahdollisuuden tavata Jori Lehterän (nimmarikin lähti mukaan muistoksi!), jonka uudelleen näkemistä olen odottanut siitä asti, kun hän lähti KHL:ään Tapparasta kauden 2009-10 jälkeen. Lehterä pelasi ihan ok. En voi sanoa, että hän olisi pelannut huonosti: voitti aloituksia, pelasti pari tilannetta, antoi hyviä syöttöjä ja loi tilanteita. Vaikka välillä olisi ollut vähän skarppaamisen varaakin, niin olin kyllä muuten ihan tyytyväinen hänen peliinsä. Ei Lehterä kuitenkaan ole kovin montaa kertaa pukenut leijonapaitaa päälleen. ;) Pääsin samaan kuvaan myös Sami Lepistön kanssa. Lehterän tutkapari, Jonas Enlund ehti harmikseni mennä ohi, sillä pelaajat tulivat kaikki lähes samaan aikaan ulos hallista. Ensi kerralla sitten! :)